- 20 augusti, 2009
- Posted by: Nasim Sahar
- Category: Svenska Press
Det är stort säkerhetspådrag vid dagens presidentval i Afghanistan. Talibanerna har ju med våld hotat att sabotera valet. Men i Kabul ger man inte efter för hoten utan går till valurnorna Familjen Zeerak i Huddinge följer valet (P1-morgon
– Visst det har varit terrordåd som skulle skrämma oss, men vi har haft möten i kvarteret och vi har bestämt i alla fall, säger Kobroa. Kobroa har fyra barn, två döttrar och två söner. Hon är offentlig tjänsteman och jag träffar henne vid valurnan i en av Kabuls vallokaler.
Det var lite skottlossning precis utanför vallokalen under morgonen men sedan dess är det lugnt. Det är en skola som har gjorts om till vallokal. Männen köar vid en byggnad, kvinnorna går in i en annan. Jag ser kvinnor i ljusblå heltäckande burkor gå in tillsammans med modernt klädda kamrater med bara sjal på huvudet. Så är också Kobroa klädd.
Alla jag pratar med säger samma sak som Kobroa. De har inte varit rädda för att komma trots talibanernas självmordsdåd och hot de senaste dagarna.
”Vårt land har alltid fiender, det är viktigt att inte låta dem vinna”, säger en annan väljare till mig när han lagt sin röst i valurnan.
Enligt de första bedömningarna är valdeltagandet bra här i Kabul. Men mycket lågt i söder där talibanerna har sina fästen.
Den sittande presidenten Hamid Karzai röstade strax efter det att vallkolalerna öppnade och han har hela veckan manat sina landsmän att göra detsamma för att trotsa hot från talibaner och göra ”Afghanistan mer framgångsrikt”, som han uttryckte det.
Presidentvalet idag är det andra i Afghanistans historia och anses vara det tuffaste testet hittills på Karzais presidentskap. Han fick i den senaste opinionsmätningen mest stöd, men inte tillräckligt för att vinna redan i första valomgången.
Inför dagens val har talibanerna hävdat att det finns ett tjugotal självmordsbombare i huvudstaden Kabul. Trots skottlossning på några håll i Kabul och en salva småraketer som ska ha skjutits i den sydliga staden Kandahar, beskrivs valet som relativt lugnt hittills.
Men stämningen är spänd. Butiker och andra affärsverksamheter är stängda och polis och militär, sammanlagt 300 000, bevakar gatorna runt om i landet.
Staffan Sonning, Kabul
staffan.sonning@sr.se
Sîlan Diljen
siljan.diljen@sr.se
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.