USA-armén hittar inte fienden

Publicerat 2009-07-05 16:18

Nästan inga talibankrigare syns till under USA:s nya offensiv i södra Afghanistan. I stället är hettan den svåraste fienden för marinkårssoldaterna. Lokalbefolkningen vill inte samarbeta. Däremot har talibanerna med framgång attackerat i andra delar av landet

Efter snart fem dagar har ”Operation Svärdshugg” redan börjat gå i stå. Den största militäroperationen i Afghanistan sedan Sovjetockupationen på 1980-talet och USA:s marinkårs största expedition sedan Kuwaitkriget 1991 har inte blivit den ilmarsch genom fiendeland som det var tänkt.

Varhelst de drygt 4.000 marinkårssoldaterna än tagit sig i Helmandflodens dalgång har de inte träffat på något motstånd att tala om från talibankrigare.

Befälhavaren för den nyinsatta USA-styrkan, brigadgeneral Lawrence Nicholson, lät på söndagen aningen förbryllad:

– På en plats har det varit en helvetes fajt. Men i övriga delar i vårt operationsområde är det lugnare än det borde vara. Det är nästan spöklikt. Fienden har gått upp i intet.

Men så kom han på en alternativ tolkning av tystnaden.

– Vi måste faktiskt inte jaga omkring och döda talibaner. Vad vi måste göra är att klippa av vad talibanerna absolut måste ha – tillgång till och stöd av folket”, sade general Nicholson till tidningen The Times utsände reporter.

Den arabiska satellitkanalen Al Jaziras reporter på plats Zeina Khodr har dock en tolkning av talibanernas mystiska ”försvinnande” som knappast skulle lugna marinkårsgeneralen:

– Att det har varit så lite motstånd mot denna nya amerikanska offensiv beror på att talibanerna rör sig från en by till en annan. Flertalet av talibanerna ingår också i den civila befolkningen så det är mycket svårt att upptäcka dem. Och de möter sällan USA-ledda och afghanska regeringsstyrkor i öppen strid. Talibanernas taktik är självmordsbombningar, bakhåll, försåtsminering av vägar och skapande av allmän osäkerhet.

Den ”helvetes fajt” som general Nicholson nämnde var visserligen helt annorlunda men knappast heller uppmuntrande för ”Operation Svärdshugg”. Omedelbart efter att marinkårsstyrkan tog sig in i Helmanddalen i torsdags morse utbröt en utdragen eldstrid mellan ett kompani med 200 USA-soldater och vad dessa uppfattade som ett 40-tal talibankrigare vid ett viktigt vägskäl. Hela helgen fortsatte skjutandet utan att talibanerna vek ned sig. Först när amerikanerna kallade in ett stridsflygplan som bombade talibanernas förskansning kunde marinkårskompaniet andas ut.

Annars har den mördande 45-gradiga hettan varit den svåraste motståndaren i USA:s offensiv. Betydligt fler marinkårssoldater har försatts ur stridbart skick av värmeskador än av talibaner, rapporterar flera källor.

– Till och med i tälten är det extremt varmt. Men soldaterna som rör sig ute i byarna har det ännu mycket värre för de måste bära på all mat och vätska de behöver för att inte behöva undsättas oftare än var sjätte dag. En marinkårsofficer berättade på söndagen att åtskilliga i hans förband hade fått värmeskador, även om de inte ännu var livshotande, säger exempelvis Al Jaziras utsände reporter Josh Rushing via satellittelefon från en USA-bas i Helmandprovinsen.

Att soldaterna är ute och går i byar beror på att en av offensivens uppgifter är att etablera kontakt med lokalbefolkningen och hålla rådslag med äldremän och mullor. Men också här har framgångar hittills lyst med sin frånvaro. Enligt flera rapporter visar sig överhuvudtaget inte de lokala hövdingarna. I några fall har de gått med på rådslag där de ställt krav på en mängd praktiska tjänster – bättre bevattningssystem, hälsokliniker, skolor etc – innan de alls vill prata politik med amerikanerna.

Och medan talibanerna ”försvunnit” i området där den skarpa marinkårsstyrkan just nu opererar har de trappat upp sina egna angrepp på andra håll.

I Paktiaprovinsen i östra Pakistan dödades på lördagen två USA-soldater av talibaners granatkastareld. Samtidigt dödades i separata angrepp i Helmand två soldater ur den brittiska styrkan, som är långt mindre välutrustad och skyddad än amerikanerna.

Dessutom kidnappades 16 FN-anställda när de reste mellan de sydöstra provinserna Khost och Paktia.

Någon dag tidigare dödades två brittiska soldater av en försåtsminering utanför Helmands huvudstad Lashkar Gah. En av dem var överstelöjtnant Rupert Thorneloe, som därmed blev den högste brittiske officer som stupat i strid sedan Falklandskriget 1982.

 

Per Jönsson

per.jonsson@dn.se

http://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-armen-hittar-inte-fienden-1.905538 



Lämna ett svar