- 18 januari, 2010
- Posted by: Nasim Sahar
- Category: Svenska Press
Migrationsöverdomstolen anger i mål UM 3854-07 att Kabul utgör ett rimligt internflyktsalternativ eftersom det finns banker och affärscentrum i Kabul.
Under dagens attack från talibanerna har flera affärscentrum i Kabul angripits med självmordsbombare och automatkarbiner. Ett affärscentrum har tagits över av talibanerna, så det kan vara svårt att gå dit och handla för tillfället. Washington Post rapporterar att en ägare till ett affärscentrum mördats. Al-Jazeera rapporterar att minst två affärscentrum brinner. Afghanistans riksbank har attackerats. Därutöver justitieministeriet och finansministeriet. Serena Hotel har återigen attackerats av talibaner med automatgevär och självmordsbomare. Presidentpalatset har utsatts för sprängdåd. Talibanerna har även övertagit en biograf. De gillar inte att man går på bio.
Många är skadade och har dödats.
President Hamid Karzai kommenterar attackerna med att ”allt är under kontroll”
Se länk om händelserna på Svenska Dagbladet
Thabo 'Muso
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/talibanattack-i-kabul_4107499.svd
Talibanattack i Kabul
Talibanrörelsen genomförde tidigt på måndagen den mest spektakulära attacken på ett år i Afghanistans huvudstad Kabul. Men efter några timmar hävdades att situationen var ”under kontroll”.
Talibanerna, oklart hur många, angrep med självmordsbombare och starkt beväpnade grupper mål i Kabuls centrum, framför allt regeringsbyggnader. Under flera timmar hördes explosioner och eldstrider i huvudstaden. Minst två explosioner utlösta av självmordsbombare spred skräck och förödelse.
– Målet är presidentpalatset, finans-, justitie- och gruvdepartementen och centralbanken, sade Zabihullah Mujahid, som uppgav sig vara talibantalesman, i telefon till nyhetsbyrån AFP.
Vid lunchtid rapporterades att fem människor dödats, däribland ett barn. Då hade afghanska säkerhetsstyrkor gått till motattack och dödat flera av självmordsbombarna. President Hamid Karzai förklarade att situationen var under kontroll.
Kai Vittrup, dansk chef för EU:s polisstyrka i Afghanistan, är inte förvånad.
– Koordinerade angrepp med självmordsbombare, bilbomber och kpistbeväpnade talibankrigare har vi sett en längre tid. Mönstret är detsamma men omfånget överraskar, säger Vittrup i telefon från Kabul till nyhetsbyrån Ritzau.
Inte heller Vittrup vet dock säkert hur omfattande attacken var eller hur många angripare som deltog.
– Talibanerna säger själva att de var 20, afghanska polisen tror att de var färre, kanske ett tiotal.
Vittrup tror liksom andra bedömare att det för talibanerna kanske mest handlade om att demonstrera att de kan slå till när de vill även i Kabul som anses vara landets säkraste stad, inte minst de starkt befästa och säkerhetsomgärdade regeringskvarteren..
Måndagens attacker kom samtidigt som några av president Hamid Karzais nya ministrar svors in. Stor politisk osäkerhet råder eftersom parlamentet har röstat nej till många av Karzais ministerkandidater. Ännu är elva av 25 ministerposter obesatta.
Det innebär att Karzai får fara till London för att delta i en stor internationell konferens om Afghanistans framtid den 28 januari utan att ha sin regering på plats.
Magnus Forsberg, informatör på Svenska Afghanistankommittén i Kabul, såg röken över Kabul från organisationens kontor i utkanten av staden men var inte orolig för egen del.
– Vi är ju inte det primära målet för dessa attentatsmän, utan det är afghanska regeringen och myndigheter som står i fokus. Men vi har stoppat våra transporter under dagen för att inte råka vara på fel ställe vid fel tidpunkt. Vi har ju kontakter med myndigheterna och kan på så sätt råka illa ut, säger Magnus Forsberg till SvD.se.
Han har bott i landet i två år och menar att säkerhetsläget i Kabul på senare tid ändå har fungerat bra sedan de afghanska styrkorna tog över i augusti 2008.
– Det är inte så många små attentat längre. Men när attentat inträffar är de istället stora och välplanerade. I slutet av december var det raketattacker mot Kabul vilket tydde på att motståndarna hade problem att ta sig in, men det idag tyder ju på att de har lyckats ta sig in trots att det är många checkpoints här i stan, säger Magnus Forsberg.
Läs mer
”Målet är att skapa osäkerhet”
Tidigare artiklar: Afghanistan
och TT-Reuters
Carina Stensson
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.