Svenska soldater lär sig hitta bomber

Hemmagjorda bomber blir ett allt större problem för de svenska trupperna i Afghanistan. Aldrig har så många hemmagjorda sprängladdningar hittats eller detonerat

Kapten Jan Bohman, informationschef Södra skånska regementet P7, på den övningsbanan. Foto: Lotta Myhrén/SR.

All militär personal som åker till exempelvis Afghanistan ska nu få utbildning för att lättare kunna upptäcka hemmagjorda bomber.

– Det är bara att följa utvecklingen som händer just nere i det aktuella missionsområdet. I Afghanistan till exempel har utvecklingen med hemmagjorda bomber ökat. Hotet har ökat. Det gör att vi måste anpassa oss och bredd- och djuputbilda oss, säger kapten Jan Bohman, informationschef på Södra skånska regementet P7.

Under 2009 har de svenska soldaterna i Afghanistan råkat ut för fler hemmagjorda bomber än något tidigare år.

Försvaret vill av säkerhetsskäl inte gå in på några detaljer, men säger att det handlar om ett 50-tal hemmagjorda sprängladdningar som har hittats eller detonerats.

För att fler bomber ska kunna hittas kommer nu alla som åker på uppdrag till Afghanistan eller andra krigsområden att utbildas.

Utbildningen kommer att ske på P7 i Revingehed. Här finns 4 500 hektar som fungerar som träningsområde.

När Ekot är där får vi prova på hur det kan fungera. Framför mig finns en grusväg, en stor grushög, flera containrar och en övergiven bil. Min uppgift var att hitta spår efter utlagda bomber.

– Säg till så fort du ser någonting som du reagerar på, som kanske inte stämmer över huvud taget.

Det är inte lätt. Blicken blir fast vid föremålen och det är svårt att veta vilka tecken, eller nyanser som Jan Bohman kallar det, jag ska leta efter.

– Patroner, två flaskor och en mobiltelefon är allt som behövs. Det innebär att någonstans sitter någon med en telefon och väntar på att du ska passera här, säger Jan Bohman.

Träningsbanan kan göras om efter behov. Det är erfarenheter från Afghanistan som styr.

Hittills har 30 befäl utbildats, som i sin tur ska utbilda dem som ska åka till ett krigsområde.

Även i fortsättningen kommer vissa som åker att ha specialkompetens, men tanken är att alla ska få mer omfattande utbildning än i dag.

Bra, tycker Victor Sundin från Östersund, som nyligen kom hem från Afghanistan.

– Det tror jag skulle ge väldigt mycket, att en sådan utbildning på varje enskild soldat, säger Victor Sundin.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3333362



Lämna ett svar