- 10 juni, 2009
- Posted by: Nasim Sahar
- Category: Asylsökande
Finspång
Var pojken som tragiskt omkom vid en drunkningsolycka vid sjön Gron kommer att begravas är i dag oklart
? Han hade nyligen fått uppehållstillstånd och då brukar begravningen ske i Sverige, säger Terje Torvik, handläggare på Migrationsverket i Örebro.
Det är inte första gången ett ensamkommande flyktingbarn förolyckas.
? Nej, tyvärr har det hänt flera gånger. Jag har inga siffror men jag vet flera fall, berättar Terje Torvik.
Sannolikheten att pojken, född 1995, som drunk-nade i Gron kommer att få sin sista vila i Finspång, dit han kom veckan före julen 2008 är stor.
? Vi måste göra allt för att ta rätt på släktingar och kolla av hur de vill ha det, säger Eeva-Maija Kolari, socialsekreterare med ansvar för området ensamkommande flyktingbarn i kommunen.
Efterlysning
Ett uppdrag som inte är helt enkelt.
Via Röda korset, eller Röda halvmånen som det heter i den muslimska världen, kommer en efterlysning gå ut till pojkens hemland, Afghanistan, om att släktingar och vänner ska höra av sig.
? De släktingar som finns kanske själva är på flykt till Iran eller Pakistan, så det är ett letande som kan ta väldigt långt tid, säger
Eeva-Maija Kolari.
Totalt har antalet ensamkommande flyktingbarn som söker asyl i Sverige ökat ordentligt de senaste åren. Från 820 år 2006, via 1 264 år 2007 till 1 510 år 2008. Till och med 1 maj i år har 571 ensamkommande barn och ungdomar sökt asyl i Sverige. Huvuddelen av de ensamkommande flyktingbarnen kommer från Somalia och Afghanistan, flertalet är pojkar mellan 13 och 17 år. 80 procent av de som söker asyl får stanna. Även Norge och England har ökat sitt mottagande av ensamkommande flyktingbarn.
? Det är ett väldigt tryck. Migrationsverket är på oss hela tiden och frågar om vi har mer platser, berättar Eeva-Maija Kolari.
Tio platser
Finspångs kommun har tio platser varav nio just nu är utnyttjade.
? Vi började med det här december 2007. Vi har ännu inte skrivit på något nytt avtal. Behovet är stort, men vi behöver mer platser, säger Eeva-Maija Kolari.
Vid slutet av april fanns sammanlagt 1 196 barn och ungdomar inskrivna i kommunernas boende för ensamkommande asylsökande barn. Målet är att återföra barnet med de biologiska föräldrarna om det är möjligt.
? Det händer inte så ofta. Snittet ligger på 15?20 barn per år som återförenas med någon av sina biologiska föräldrar, säger Terje Torvik.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.