- 16 augusti, 2009
- Posted by: Nasim Sahar
- Category: Svenska Press
Publicerat 2009-08-15 06:56
De upptrappade striderna i Afghanistan, där man väljer ny president på torsdag, innebär nya problem och utmaningar för biståndsorganisationer
– I områden där strider pågår är det svårt för hjälparbetare att utföra sitt arbete, säger Anders Fänge, Svenska Afghanistankommitténs platschef, på telefon från huvudstaden Kabul.
Säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats i takt med att striderna mellan å ena sidan amerikanska och andra internationella styrkor och å andra sidan talibaner skruvats upp de senaste månaderna.
I sommar har amerikansk och brittisk militär inlett en stor offensiv mot upprorsstyrkor i talibanfästen i södra Afghanistan. Samtidigt har talibaner svarat med att öka sin närvaro i landets västra och norra delar. Talibanerna har också sagt att man vill störa torsdagens president- och provinsval.
– Det finns fler områden dit ickeafghanska biståndsarbetare av säkerhetsskäl inte reser. Och våra afghanska medarbetare får vara mycket försiktiga, särskilt de kvinnliga, säger Anders Fänge.
Svenska Afghanistankommittén har snart trettio års erfarenhet av biståndsarbete och tillhör veteranerna bland hjälporganisationerna i Afghanistan. Med över 5 000 medarbetare – de allra flesta lokalanställda afghaner som arbetar med utbildning och sjukvård – är Svenska Afghanistankommittén en av landets största civila arbetsgivare.
Mycket har förändrats i Afghanistan de senaste åren. I dag går 6 miljoner elever i skolan jämfört med 800.000 år 2001 (på talibantiden fick flickor inte gå i skola), och fler afghaner än någonsin har tillgång till hälsovård. Vägar har byggts och telekommunikationerna har förbättrats.
Men samtidigt ställer det tilltagande våldet biståndsorganisationerna inför nya problem och begränsningar.
Hittills i år har femton hjälparbetare dödats, alla afghaner (dock ingen som tillhör Afghanistankommittén). Fast det finns inga direkta bevis för att biståndsorganisationer skulle vara uttalade mål för attacker, menar Fänge, som själv bott i Afghanistan under 18 av de senaste 25 åren.
– Men vi drabbas ändå. Vi har problem med transporter och med att följa upp verksamheten.
I Wardak, en provins strax väster om Kabul där striderna trappats upp i år, bedriver Svenska Afghanistankommittén en omfattande verksamhet och har bland annat övergripande ansvar för hälso- och sjukvården.
– I Wardak reser våra medarbetare numera bara i diskreta, vanliga personbilar eller tar buss, allt för att inte väcka uppmärksamhet, säger Fänge.
Svenska Afghanistankommittén har också drabbats av att skolor som man driver har stängts av talibaner. I södra Afghanistan kunde ett tiotal skolor, både för flickor och pojkar, åter öppnas efter att lokalbefolkningen förhandlat med talibanerna. Just nu pågår liknande förhandlingar om ett antal skolor som talibaner stängt i provinsen Kunduz i norr.
Bedömare menar att säkerhetsläget kommer att fortsätta att vara dåligt, långt efter torsdagens val.
Anders Fänge vill inte spå utgången av presidentvalet. Men en god gissning är att den sittande presidenten Hamid Karzai blir omvald, menar han.
– Då måste han klara det han misslyckts med hittills: att skapa ett fungerande polis- och rättsväsende och få bukt med korruptionen. Lyckas inte det blir det i ett längre perspektiv svårare att bedriva biståndsarbete, menar Anders Fänge.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.