Säkerheten viktigaste frågan för ny ledare

I Afghanistan är vallokalerna nu stängda. Valdeltagandet tycks ha varit lågt åtminstone i delar av landet. Talibanernas offensiv mot valet har understrukit att det är säkerheten i landet som är det viktigaste problemet för näste president att ta tag i. SR:s utsände Staffan Sonning har följt valet under dagen

Det absolut viktigaste är säkerhetssituationen i landet, säger Kobroe.

– Sedan kommer den ekonomiska situationen och utbildningsfrågorna. Men allt hänger på säkerheten, säger hon.

Alla jag talar med i vallokalen säger samma sak. Säkerheten är den absolut vikigaste frågan för näste president att ta tag i.

Också själva valdagen blev en eftertrycklig demonstration av vad de menar. Våldet har fortsatt också i dag.

Det har kommit rapporter om att talibaner har försökt inta en mindre stad, att raketer har avfyrats mot valstationer på olika håll i landet och att valstugor har bränts upp.

Här i Kabul sköts två misstänkta terrorister ihjäl i dag på förmiddagen. Hur många som dött finns det inga säkra uppgifter om men enligt flera bedömare är det väsentligt mindre än vad man hade kunnat frukta efter talibanernas offensiv mot valet de senaste dagarna.

I ett pressmeddelande som kom från regeringen efter det att vallokalerna hade stängt, sägs det att drygt 70 personer har drabbats av våldet under dagen. Hur många som dött, talar regeringen inte om.

De senaste dagarnas terrorattacker har varit ämnade att försöka förhindra väljarna att gå till valurnorna. Men åtminstone här i Kabul tycks valdeltagandet i alla fall ha varit hyggligt.

De jag pratar med i dag säger att de inte tänker låta någon skrämma dem från rättigheten att säga sitt om vem som ska bli näste president i Afghanistan.

Värre har det varit i söder, där talibanerna har sina starkaste fästen. Där rapporteras om mycket glesa köer till valurnorna.

Det definitiva valresultatet kommer inte förrän om flera veckor, den 17 september.

Men de senaste opinionsundersökningarna ger den sittande presidenten Karzai en mycket stor ledning över hans främste medtävlare, den förre utrikesministern Abdullah Abdullah.

Enligt undersökningarna kommer dock inte Karzai att få egen majoritet bland rösterna. Det innebär i så fall en andra valomgång, där de två som fått mest röster ställs emot varandra.

Staffan Sonning, Kabul
staffan.sonning@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3045354



Lämna ett svar