Reinfeldt försvarar M:s flyktinglinje

Regeringspartierna har svårt att komma överens i flyktingfrågorna och en av stötestenarna är vård till papperslösa och gömda. Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet vill alla se generösare regler än Moderaterna

Statsminister Fredrik Reinfeldt vid onsdagens besök i sin gamla gymnasieskola Åva Gymnasium i Täby. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) vill inte ha regler som uppmuntrar någon att stanna som bor i Sverige utan tillstånd.

– Den som får nej förväntas lämna Sverige, säger han.

Går det då över huvud taget att komma överens i den här frågan?

– Det vet jag inte, men Alliansen visar ju ständigt att vi kan komma överens även i svåra frågor.

Nu är alltså frågan om regeringen kan komma överens även i den här frågan. Förra våren enades allianspartierna i alla fall om att låta utreda rätten till vård för papperslösa och gömda.

Men frågan tvärnitade direkt. Partierna lyckades inte ens enas om hur direktiven ska se ut.

– Jag tycker att det är mycket skralt. Man borde ju kunna komma överens om att utreda frågorna i alla fall. Sedan får man ju titta på vilka bollar som kommer upp och vad man ska göra. Det borde vara mycket enkelt, tycker jag, säger Lars Gustafsson, som är talesperson i flyktingfrågor för Kristdemokraterna.

Men det finns grundläggande ideologiska skillnader som gör det svårt för partierna att kompromissa i flyktingfrågorna. För Moderaterna handlar det om rättssäkerhet och tydlighet.

Det ska inte finnas några förmåner för den som är i Sverige utan tillstånd. Så här förtydligar statsminister Fredrik Reinfeldt hur han ser på den reglerade invandringspolitiken.

– Reglerad, regler…några får stanna, andra får det inte. Om det i realiteten används på det sättet att varje besked om att man inte får stanna leder till att man gömmer sig och faktiskt lever i ett slags skugglandskap, utan att egentligen ha tillstånd att vara här, men ändå gör anspråk på skattefinansierad välfärd, barnen ska gå i skola, all sjukvård ska var tillgänglig, då skapar vi parallella Sverige som jag i grunden inte tror långsiktigt är ett klokt svar även om det kortsiktigt alltid är att hjärtat säger att den som behöver vård ska få det, säger statsministern.

Chatrin Pålsson Ahlgren, som är gruppledare för Kristdemokraterna i socialutskottet, förklarar hur de tre andra partierna i Alliansen ser på detta.

– Sjukvårdsfrågor handlar om en helt annan sak än flykting- och integrationsfrågor. När det gäller sjukvårdsfrågor ska landstingen ge vård till alla som finns inom landstingsområdet oavsett varför man är där. Det ska man inte blanda ihop med andra frågor, säger hon.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3073139



Lämna ett svar