”Samförståndsavtalet är ogiltigt”

Ekot har visat hur sju utvisningshotade irakier uppger att Migrationsverket i sina möten pressar dem att gå med på att återvända frivilligt. Said Mamoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms Universitet, ifrågasatte samförståndsavtalet mellan Sverige och Irak som ska garantera ett säkert återvändande för de utvisade. Bodil Ceballos från Miljöpartiet anser att avtalet är ogiltigt

– Jag anser att det här avtalet är alldeles felaktigt. Det finns en liten klausul i avtalet som säger att de kan ske icke frivilligt i vissa fall men det mesta av avtalet säger att det ska ske på frivillig väg. Man tvingar människor att frivilligt återvända från Sverige, säger Bodil Ceballos.

Ekot har under fyra månader följt ett trettiotal kristna assyrier, som har nekats asyl i Sverige och utvisats till Irak. Bara tre av dem är fortfarande kvar i Irak, fast i Nivneprovinsen för att de inte vågar åka till Bagdad och utfärda nya pass.

Resten befinner sig på flykt igen, för andra gången. De söker flyktingstatus hos FN i Iraks grannländer.

Vi har också talat med sju utvisningshotade irakier som oberoende av varandra har berättat att de i så kallade motivationssamtal på Migrationsverket har pressats att gå med på att utvisas frivilligt, med återetableringsbidrag, trots att de är rädda för förföljelse i Irak.

Migrationsminister Tobias Billström säger samtidigt att Sveriges ansvar för de utvisade eller återvändande stannar i Irak. Sedan tar den irakiska staten över ansvaret för sina medborgare.

– Är det så att man inte uppfyller kraven för skydd i Sverige så ska man återvända hem. Om det är så att man vid ett senare tillfälle råkar illa ut så är inte det nödvändigtvis den svenska statens ansvar. Det innebär att Sverige alltså har möjlighet att skicka tillbaka människor som får avslag på sina asylansökningar till Irak. Det är irakiska medborgare som vi pratar om. När de är tillbaka i Irak så är Sveriges uppdrag och ansvar för de här personerna avslutat, säger Tobias Billström.

Nuri Kino
nurikino@gmail.com

Susan Ritzén
susan.ritzén@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3025062



Lämna ett svar