Kommun kan tvingas ta emot flyktingbarn

Både Folkpartiet och Centerpartiet öppnar nu för att ändra i lagstiftningen, för att fler kommuner ska ta emot flyktingbarn som kommer ensamma till Sverige. Folkpartiet vill att det blir möjligt att tvinga kommuner att ta emot barnen

I dag vägrar en rad kommuner att ta emot ensamkommande flyktingbarn, och det råder skriande brist på platser i landets kommuner för dessa barn.

Migrationsminister Tobias Billström säger att om inte situationen blir bättre måste dagens system göras om i grunden. Och nu öppnar både Centerpartiet och Folkpartiet för att ändra i lagstiftningen, så att barnen kan placeras ut i landet.

– Det behövs en lagstiftning, som faktiskt i ett visst skede kan tvinga kommuner att ställa upp på en solidarisk politik, säger Ulf Nilsson, som är Folkpartiets talesperson i flykting- och migrationsfrågor.

– Vi tycker att det borde finnas ett lagrum där kommunerna faktiskt inte kan säga nej till att ta emot flyktingar, ställa upp med flyktingintroduktion, eller ställa upp för ensamkommande flyktingbarn, säger han.

Just nu väntar omkring 500 asylsökande barn och ungdomar som kommit till Sverige utan sina föräldrar, i tillfälliga så kallade transitboenden, i väntan på att få komma till någon av landets kommuner.

Migrationsverket talar om ett mycket ansträngt läge. Det är kommunerna själva bestämmer om de vill ta emot barnen. Omkring 100 kommuner har tecknat avtal med Migrationsverket, men det är alldeles för få enligt myndigheten.

Folkpartiet vill alltså ha en lagändring, som gör det möjligt för Migrationsverket att vid behov, kunna tvinga kommuner att teckna avtal om att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

– Situationen börjar närma sig den punkten när vi måste överväga kraftfullare tag från statens sida. Men när vi når den punkten vågar jag inte säga. Vi skulle vilja ha en generell lagändring så att den möjligheten finns, säger Ulf Nilsson.

Riksdagsledamoten och centerpartisten Fredrick Federley säger att det även inom Centern nu diskuteras olika regeländringar för att lösa situationen med de här barnen.

– Det börjar att bli akut. Det här är kanske de som har det absolut tuffast, som befinner sig ensamma i Sverige. Och dem får vi inte vända ryggen, säger han.

Enligt Fredrick Federley är ett alternativ att tvinga landets alla kommuner att ta emot barnen, olika många beroende på kommunernas storlek. Ett mer lockande alternativ är enligt honom att låta staten helt och hållet sköta mottagningsverksamheten, och att kommunerna inte längre ska ha ansvaret för de här barnen.

– Men det viktigaste nu är att i första hand uppmana kommunerna att försöka teckna avtal snarast möjligt, så att vi kan komma undan den värsta puckeln som vi ser framför oss nu. Men vi ser också att kurvorna är konstant stigande, vilket gör att måste fortsätta att ha en diskussion om vad vi ska göra långsiktigt, ifall kommunerna inte tar sitt ansvar. Och mitt tålamod börjar tryta, säger Fredrick Federley, som är Centerpartiets talesperson i migrationsfrågor.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3235036



Lämna ett svar