- 18 januari, 2010
- Posted by: Nasim Sahar
- Category: Svenska Press
analysÅr 2009 var det dödligaste året både för de utländska trupperna och för den afghanska civilbefolkningen sedan USA besegrade talibanerna 2001. År 2010 hotar att bli än värre
När USA:s president Barack Obama beslöt att sända ytterligare 30.000 soldater till Afghanistan utlovade talibanerna ännu hårdare motstånd. Den amerikanska generalen Barry McCaffrey har nyligen varnat för förluster på 500 soldater i månaden det kommande året.
Samtidigt försvagas president Hamid Karzais ställning för varje dag som går. Det omfattande fusket i valet förra året har underminerat hans legitimitet, och i två omgångar har parlamentet underkänt hans förslag till nya ministrar. Attackerna i Kabul på måndagen visar att Karzai inte ens har kontroll över sin egen huvudstad eller sitt eget presidentpalats.
Trots enorma säkerhetskontroller i Kabul kan talibanerna med lätthet smuggla in vapen och sprängmedel i staden när de vill. Talibanerna är mycket väl medvetna om att varje attentat och varje dödad utländsk soldat påverkar opinionen i de utländska soldaternas hemländer.
I oktober ville 25 procent av britterna att man skulle ta hem sina soldater, en vecka senare ökade siffran till 34 procent. Sedan inträffade en händelse som snabbt ändrade bilden: en afghansk polis under utbildning började skjuta villt omkring sig och dödade fem engelska soldater. Då ökade opinionen i ett slag för att ta hem soldaterna från 34 till 63 procent.
Samma utveckling pågår i de flesta länder som har soldater i Afghanistan.
När talibanerna dödade fem av FN:s medarbetare vid en attack mot ett hotell i november beslöt FN-ledningen att förflytta 600 medarbetare från Kabul. Ingen vet hur många talibaner det finns i Afghanistan. De består dels av en hård kärna islamister. Men många är också mer som vanliga motståndsmän som ser de utländska soldaterna som en ockupationsmakt. Just den gruppen växer för varje afghan som dödas, vare sig det är en civil eller taliban.
Natos befälhavare i Afghanistan, general Stanley McChristal, har varnat för den utvecklingen.
– För varje taliban vi dödar kommer det fem nya, sade han i sin nya strategi i höstas där han slog fast att det är viktigare att vinna afghanernas förtroende än att döda fiender.
Kanske är hans strategi på väg att lyckas. Stödet för de utländska soldaterna har ökat. Enligt BBC:s opinionsundersökning stöder nu 68 procent av befolkningen de utländska truppernas närvaro, mot 63 procent för ett år sedan. 90 procent vill ha det nuvarande styrelseskicket, medan endast 6 procent vill att talibanerna ska styra landet.
Om de utländska trupperna skulle lämna landet är alla bedömare eniga om att talibanerna skulle ta över. I maj är det åter val i Afghanistan, denna gång till parlamentet. Men inget har gjorts för att förhindra att även detta val genomsyras av fusk.
Utrikesminister Carl Bildt anser att valet borde skjutas upp till hösten så att nödvändiga reformer av valproceduren hinner genomföras.
– Men det ankommer inte på omvärlden att peka med hela handen och domdera om hur detta i detalj ska hanteras, skriver han på sin blogg. Vi borde ha lärt oss att sådant agerande är tilltagande kontraproduktivt i Afghanistan.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.