Sayed Perviz Kambaksh var klädd i en vit fotsid dräkt och han talade med låg röst, nästan viskande, när jag träffade honom i fängelset i staden Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan. Han var då dömd till döden för att ha laddat ned en iransk text från internet – som diskuterade islam och kvinnors rättigheter – som han spred bland vänner. Enligt domstolen var det lika med hädelse och för det fanns bara ett straff, döden.
Den smala och bräckliga Kambaksh sa bland annat att han inte hade fått ha någon oberoende advokat vid den summariska rättegången. Fängelseledningen tillät att jag intervjuade honom, men jag fick inte spela in något på band.
Fallet väckte stor uppmärksamhet, bland annat eftersom det mer liknade talibanernas styre än det Afghanistan som hålls under armarna av västmakterna. När jag träffade Kambaksh hade domen mot honom överklagats och han sa att han hade hopp om att bli fri.
Senare ändrade också en domstol i Kabul straffet till 20 års fängelse, ett beslut som Högsta domstolen därefter bekräftade. Ett steg framåt men naturligtvis ett orimligt straff för något som inte kan ses som ett brott.
Kambakshs far sa när jag träffade honom att förhållandena i fängelset är mycket dåliga och han var rädd för vad flera år där skulle innebära för sonens hälsa.
Men sent omsider har i varje fall Afghanistans president Hamid Karzai benådat den nu 24-årige Kambaksh, rapporterar journalistsammanslutningen Reportrar utan gränser. Beslutet välkomnas också av människorättsorganisationen Amnesty International.
Kambaksh är inte enda fallet i sitt slag. Två författare sitter också fängslade i Afghanistan för hädelse och benådningen av Kambaksh ökar hoppet att också de kan komma att friges.
Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se