- 16 juli, 2009
- Posted by: Nasim Sahar
- Category: Asylsökande
Tobias Billström har en tuff uppgift framför sig på ministermötet. EU ska ta nästa steg mot en gemensam asylpolitik. Men länderna drar åt olika håll och Berlusconis Italien kör en egen linje
EU:s ministrar i migrationsfrågor håller just nu informellt möte i Stockholm. Men samtidigt möts Greklands och Italiens premiärministrar, Kostas Karamanlis och Silvio Berlusconi, i Rom. Där står hårdare tag mot den illegala invandringen högst på dagordningen.
Och trycket av migranter är stort mot Medelhavsländerna. Migrationsminister Tobias Billström är inte någon vän av att asylsökande ska flyttas till andra medlemsländer från de platser dit de största strömmarna går.
EU har dock beslutat att bistå Malta, som just nu har det största trycket sett till befolkningsmängd. De medlemsländer som vill ska ta över asylsökande från det lilla öriket.
Grekland väcker däremot blandade känslor. Visst, människosmuggling via Turkiet tar vägen till Grekland. Men samtidigt har Grekland den kanske mest rätts-osäkra asylprövningen.
Det kommer att krävas smörjmedel om Tobias Billström ska lyckas få Grekland att följa de regler som EU redan kommit överens om, och därmed kunna ta steget mot en gemensam asylpolitik.
Samtidigt som arbetet inleds riktar FN:s flyktingkommissariat, UNHCR, stark kritik mot Italien och Grekland.
Sedan i maj har Italien, enligt en ny rapport från UNHCR, skickat tillbaka 900 migranter, som plockats upp ute på havet, till huvudsakligen Libyen. Italien har infört en ny policy som innebär att migranterna bara skickas tillbaka utan att få någon möjlighet att söka asyl, säger UNHCR. Uppgifterna om att de som skickades tillbaka inte fick mat på tolv timmar och att människor ombord skulle ha blivit slagna har fått den italienske EU-ministern Ronchi att kräva en ursäkt.
Även Grekland anser att de möts av orättvis kritik. I november förra året uppmärksammades den bristande rättsäkerheten, de miserabla förhållandena och det faktum att Grekland ger extremt få asylsökande uppehållstånd. Sedan dess förbättrades villkoren för asylsökande något. Men nu varnar UNHCR för att Grekland genom en färsk lag, som lämnar asylbesluten till lokala poliskontor, tar ett stort steg tillbaka.
Som mötesordförande är det inte Sveriges utan EU-kommissionens sak att granska Medelhavsländernas eventuella brott mot den gemensamma lagstiftningen, sade Tobias Billström på onsdagens presskonferens inför mötet.
EU-kommissionären Jacques Barrot, som anlände till Stockholm sent på onsdagkvällen, skriver på sin hemsida att strömmarna till Grekland bör minskas. Annars sprider sig främlingsfientligheten och demokratin hotas, menar han.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.