Carl Bildt besöker Kabul

Utrikesminister Carl Bildt är i Afghanistans huvudstad Kabul i dag och ska bland annat träffa den afghanske presidenten Hamid Karzai som blev omvald förra veckan efter en fuskfläckad och lång presidentvalsprocess

Carl Bildt på en presskonferens tillsammans med Afghanistan utrikesminister Rangin Dadfar Spanta. Foto: Musadeq Sadeq/Scanpix..

Karzai är nu utsatt för stark internationell press att ta itu med den korruption och ineffektivitet som har präglat det afghanska statsbygget. USA och FN har redan framfört kraven offentligt, och i dag framför Carl Bildt EU:s krav.

– Vi har ju en handlingsplan från den Europeiska Unionens sida när det gäller vad vi tycker ska göras i Afghanistan. Och jag kommer diskutera den. Sedan hoppas jag att det blir en regering som kommer genomföra en politik i huvudsak enligt vad vi har beslutat från Europeiska Unionens sida så att vi kan ge den ett effektivare stöd, säger Carl Bildt.

Nu har såväl FN:s säkerhetsråd som FN-sändebudet här, britterna och amerikanerna offentligt skickat budskapet till Karzai att nu måste det bli annorlunda än vad det har varit under Karzais förra administration. Korruption måste faktiskt tacklas. Kommer du att sälla dig till de här kraven och pressen på honom?

– Jag tycker att det är viktigt att man ser det som kraven från det afghanska folket självt. Det är inte den internationella omvärlden som ska styra och ställa i Afghanistan, för det tror jag aldrig kommer att lyckas i grunden. Utan det måste vara en regeringspolitik här som levererar en utveckling som gör att det finns större förtroende för den afghanska befolkningen självt.

Men finns det inte risk för ett slags bakslag? Det afghanska utrikesdepartementet har redan varit ute och sagt att FN-sändebudet överträdde sina befogenheter när han talade om korruption och krigsherrar i regeringen häromdagen. Finns det risk för afghanskt bakslag även om afghanerna vill samma sak som det internationella samfundet, bort med korruption?

– Jo, det finns de riskerna för bakslag, det ska man inte vara alldeles okänslig för. Det är därför jag tycker det är viktigt att formulera det som att man ska lyssna på kraven från de afghanska väljarna. Det är inte kraven från Washington som ska styra den afghanska politiken, utan det är kraven från de afghanska väljarna. Förhoppningsvis sammanfallande. Men det är väldigt viktigt att det är ett system som också lyssnar på vad människorna vill.

Kommer Karzai att lyssna på dig?

– Återstår att se. Vi känner ju varandra relativt väl efter rätt många besök. Det här är väl mitt fjärde besök under det här året. Lyssnar gör han säkert, sen är väl inte min röst den som är alldeles avgörande för den afghanska politikens framtid.

Agneta Ramberg, Kabul
agneta.ramberg@sr.se

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3227682



Lämna ett svar