- 11 september, 2009
- Posted by: Nasim Sahar
- Category: Asylsökande
De senaste månaderna har Karim Qasimi gått över landsgränser, smugglats i bussar och gripits av gränspoliser. Sedan avvisningen till Afghanistan i våras är hans mål att ta sig tillbaka till Sverige
texten kommer från Göteborgs Fria Tidning (författare Maria-Pia Cabero).
Sedan avvisningen till Kabul, Afghanistan, i mars har Karim Qasimi varit på flykt. Han har smugglats genom Iran och Turkiet och befinner sig just nu i Grekland. Hans mål är att ta sig tillbaka till Sverige.
FRIA har i en serie artiklar skrivit om 20-årige Karim Qasimi som i våras avvisades till Kabul, Afghanistan, efter att ha spenderat över två år i Sverige. Den 31 mars i år skickades han till ett land där han inte kände någon och som han inte hade varit i sedan han var sex år.
– Jag är stressad över situationen, men jag mådde sämre i Kabul, berättar Karim över telefon från Aten där han för tillfället befinner sig.
Karim är född i Afghanistan men flydde som sexåring till Iran sedan hans föräldrar förts bort av talibaner. Han bodde i Iran till år 2005 då han nekades uppehållstillstånd och utvisades till Afghanistan. Som 17-åring flydde han ensam till Sverige och sökte asyl. Han började studera och jobbade som diskare i Åseda i Småland när han mer än ett år senare fick beskedet att han skulle avvisas till Afghanistan.
Karim överklagade beslutet och det blev en långdragen avvisningsprocess. Han togs in på förvaret i Kållered men mådde så dåligt att han fick förflyttas till den slutna psykiatriska avdelningen på Sahlgrenska. På sjukhuset samlade han på sig medicin och försökte upprepade gånger ta sitt liv, han överdoserade tabletter och skar sig i halsen.
Läkare konstaterade att han inte var i stånd att åka men migrationsverket svarade att hans beteende antagligen bara var ångest förknippad med avvisningen och att det därför inte gick att styrka hans psykiska tillstånd.
Karim förflyttades till häktet och när FRIA pratade med honom i våras var han svårt chockad.
– Jag kom hit för att leva i fred. Jag vet inte varför jag straffas nu. Är det för att jag säger att jag inte kan återvända?
Första avvisningsförsöket misslyckades eftersom kaptenen inte ville ta med honom men på det andra försöket gick det. Karim berättar att han blev fastbunden på planet och att han fick så mycket lugnande medel att han inte förstod vad som hände. När han väl vaknade till var han redan på väg till Afghanistan.
Enligt FN klarar man sig inte utan nätverk i Kabul, känner man ingen där är det väldigt svårt att få jobb och boende. Eftersom Karim inte kände någon i staden fick han bo på hotell de första två månaderna. På plats kontaktade han afghanska myndigheter men de kunde inte kunde hjälpa honom. På svenska ambassaden i Kabul fick han samma svar.
– De sa att jag var tvungen att förstå att jag var i Afghanistan nu och att det inte finns lag och rätt där på samma sätt som i Sverige, säger han.
Efter två kaotiska månader i Kabul bestämde han sig för att försöka återvända till Sverige.
– Jag kände ingen där, fick inget jobb och visste inte hur jag skulle klara mig. Jag blev tvungen att åka därifrån för det var farligt och jag var väldigt rädd, säger Karim.
På illegal väg köpte han ett iranskt pass och åkte till Iran. Därifrån smugglades han under en 30 timmar lång bussfärd över till västra Turkiet där han med en grupp andra flyktingar tog sig till den grekiska ön Lesbos via smuggelbåt. Väl på ön greps de av gränspolis och Karim fick sitta i förvar i 19 dagar med 120 andra flyktingar. Alla trängdes i sju rum.
– Det var katastrof på förvaret. Folk blev sjuka och det fanns ingen läkare. Jag blev själv väldigt sjuk, berättar Karim.
Efter nästan tre veckor släpptes Karim och nu befinner han sig i Aten. Om en månad måste han lämna landet.
Karim tar sig fram med hjälp av pengar från frivilliga i Sverige. Bland andra får han hjälp av en lärare han hade i Småland som ser till att han har en mobiltelefon och pengar på kontot.
– Jag försöker få jobb här i Grekland men det finns för många flyktingar och för få jobb, säger Karim.
Han vet inte var han ska vända sig eller om det ens är möjligt att få hjälp av svenska myndigheter, men trots det är han inställd på att komma tillbaka till Sverige.
– Jag vet inte hur jag ska göra men jag ska försöka ta mig till Sverige. Det är svårt för jag mår ganska dåligt, men jag hoppas att jag klarar det även om det är en lång väg kvar, säger Karim.
Thabo Muso, Karims juridiska ombud i Sverige, besökte Karim för drygt två veckor sedan när han satt på förvaret på ön Lesbos. Han berättar att Karim trots omständigheterna verkade må bra.
– Det är svårt att säga hur han mår, men jag fick uppfattningen av att han ändå var ganska hoppfull. Hopp är oerhört viktigt i hans situation och nu löper han i alla fall ingen direkt livsfara. Han måste hela tiden tänka på hur det hade varit om han varit kvar i Kabul, säger Thabo Muso.
Om Karim lyckas ta sig till Sverige kan han ansöka om verkställighetshinder som innebär att han uppvisar nya skäl till att avvisningen inte bör verkställas.
Det finns inga garantier för att Karim får stanna i Sverige men Thabo Muso menar att det ändå ser mer hoppfullt ut för honom än för många andra asylsökande afghaner.
– De nya hindren som uppstått är att han bevisligen inte har klarat sig i Afghanistan och förhoppningsvis räcker det för att han ska få stanna i Sverige. Men det är svårt att säga hur det kommer att gå, säger Thabo Muso. b
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.