Afghanistan: Åtta attacker nära svensklägret

Publicerad: 20 juli 2009, 05.00. Senast ändrad: 20 juli 2009, 08.44

Antalet attacker i Sveriges ansvarsområde i Afghanistan har fördubblats. Chefen för den svenska styrkan vill få fram fler skyddade fordon till sina soldater – men Högkvarteret vill vänta

Foto: SVD GRAFIK och FÖRSVARSMAKTEN

I norra Afghanistan har läget för Sveriges största utlandsstryka försämrats. Det svensk-finska förbandet ansvarar för säkerheten i fyra provinser, under Nato-befäl i fredsstyrkan Isaf. De senaste tolv veckorna har sju attacker genomförts mot Isafs soldater, visar en genomgång som SvD gjort.

– Jämfört med förra året är det en fördubbling av antalet incidenter. Tittar man på antalet attacker mot afghanska polisen, armén eller mot Isaf i det här området så är det redan nu i samma storleksordning som totalt under förra året, bekräftar den svenska styrkans chef överste Olof Granander för SvD.

Temperaturen stiger inför valen i Afghanistan 20 augusti. Fler amerikanska styrkor förs in i östra Afghanistan vilket fått talibanska upprorsmän att hota med att öppna en andra front.

Den 17 april inträffade någon helt nytt i det svensk-finska området. Då slog en självmordsbombare till. Attentatsmannen från Kandahar i södra Afghanistan dödade sig själv och en norsk officer. ”Vi betraktar alla utländska styrkor som mål. Alla som är här under USA:s flagga är våra fiender”, förklarade en talibansk talesman efter dådet.

Den tredje juli kom nästa självmordsattack mot ett finskt fordon ur styrkan. Endast attentatsmannen dog, förmodligen för att bomben utlöstes för tidigt.

– Stämningen i förbandet är kontrollerat samlad och har inte påverkats nämnvärt. Vi har fortfarande en jättegod förbandsanda och folk vill göra jobbet. Sedan finns det killar, speciellt på finska sidan som varit med om attacker, och de tackar någon däruppe för att de överlevt, säger Olof Granander som tillägger:

– Vi är väldigt bekymrade över utvecklingen i Kunduz och Baghlan i öster. Vi måste gardera oss, och följer mycket noga utvecklingen. Det finns ett ökat inflöde av krafter som vill störa ordningen.

Många av attackerna har skett västerut längs huvudvägen från Mazar-e-Sharif, där svenskarna tidigare rört sig utan problem. Här finns en ficka med pashtunsk befolkning, den folkgrupp där talibanerna har mest stöd, men om det är talibaner som ligger bakom dessa attacker är oklart.

– Det kan vara någon som vill skapa instabilitet och störa ordningen. De kan också vara så att Isaf och afghanska säkerhetsstyrkor stör områden där de här grupperingarna håller sig dolda. Just nu försöker vi tillsammans med polisen ta fram bevis för att arrestera ledarna, och då känner de sig hotade, naturligtvis, säger Olof Granander.

Den pressen kan också ha ökat riskerna i och med att svenska förbandet ändrat verksamhet. Tidigare dominerade fredliga samtal i byarna den svenska truppens verksamhet. Nu är de istället aktivt ute och stöttar afghansk polis och militär, så att dessa en dag ska kunna ta över ansvaret.

– Att åka runt och snacka med byäldstar är inte det viktigaste just nu. Det har vi passerat. Nu gäller det att se till att den oro som finns inte sprider sig, markerar Olof Granander.

Redan under en reportageresa som SvD gjorde i Afghanistan i höstas framgick att riskerna ökade, vilket soldater och officerare i truppen varnade för. Större delen av fordonsparken bestod då av civila Toyota Landcruisers utan splitterskyddande bepansring.

Personalens krav i SvD på bättre fordon avfärdades av Högkvarteret. Först efter tre attacker mot svenskarna kom i vintras beslut om att sända ner tolv terrängbilar av typ Galten samt tre Stridsfordon 90. Enligt planen ska ytterligare tio Galten till att sändas ner ”senast i september”.

– De borde varit här i går, säger Olof Granander.

Förbandet använder fortfarande Toyota Landcruisers utan splitterskydd, även på farliga uppdrag. Överste Granander vill ersätta dem med Galten, främst för att skydda mot de allt fler vägbomberna.

– För den styrka som finns är det en hyfsad balans. Men jag är inte nöjd utan skulle vilja ha ytterligare fordon: tio eller femton Galten till. Det viktiga nu är att Försvarsmakten fortsätter analyserna och ser över vilka fordon som behövs, säger Olof Granander.

Vid Högkvarteret medger arméinspektören, generalmajor Berndt Grundevik, att det skett fler attentat. Men det betyder inte att svaret på det är att sända ner fler Galten.

– De senaste månadernas händelser påvisar en ökad aktivitet, det är inget tvivel om det. Men vi håller på med en djup och bra analys av vad det innebär, så att vi inte drar några förhastade slutsatser.

 

Mikael Holmström

Mikael Holmström

08-13 56 36

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3225949.svd



Lämna ett svar